MIDSTREAM: Een seminar over de kunstenaars positie

  • 04 maart 2022 13:00 tot 17:30
  • locatie: der Aa-theater in Groningen
Direct opslaan in uw agenda

MIDSTREAM

Datum: 4 maart 2022

Tijden: Seminar: 13:00 - 16:00 / Workshops: 16:00 - 17:30

Locatie: Der Aa-Theater, Aakerkstraat 11, Groningen 

Voertaal: Engels

Bij deze nodigen we je graag uit voor Midstream. 

Een seminar over de kunstenaars positie op 4 maart 2022 vanaf 13:00 in het der Aa-theater in Groningen. Het seminar zal ook via een livestream te bekijken zijn. 

Midstream is een seminar dat gaat over de precaire situatie van kunstenaars in de maatschappij. Hoe kan de kunstenaar macht toe-eigenen in een neoliberalistisch systeem, waarin de focus op publiekscijfers en -opinies groter lijkt te worden en ze veelal afhankelijk zijn van instellingen en overheden voor inkomsten. Hoe kunnen kunstenaars een weg vinden in het systeem en hoe zetten ze deze naar eigen hand?  

Om te begrijpen wat de huidige stand van zaken is, is het belangrijk te kijken naar hoe we op dit punt zijn gekomen. Het programma begint met een lezing door Sepp Eckenhaussen van Platform BK. De nadruk ligt op 1. Een historische analyse van het sociale kunstbeleid in NL na WOII, 2. De transformatie van het begrip autonomie tijdens de opkomst van de creatieve industrie en 3. Drie principes voor nieuwe organisatie, verdienmodellen en beleid voorbij precariteit.

 

Het programma gaat daarna verder met twee panelgesprekken waarin zowel kunstenaars als onderzoekers/journalisten aan het woord komen en wordt vervolgd met vier verschillende workshops. De moderator van de dag is Mirthe Berentsen (schrijver, journalist en beleidsadviseur voor o.a. Boekmanstichting, Raad voor Cultuur). 

Zie het hele programma in de bijlage. 

Meld je aan voor het seminar: https://forms.gle/1UxFJauZyCvMLYNT8

Meld je aan voor de workshops: https://forms.gle/GaeHZzMLozvQrVRM8

Deelname aan het publieke gedeelte is gratis, de workshops kosten €15,00