Open dag van de Historische Haven Hoogkerk

  • 23 april 2022 12:00 tot 17:00
  • locatie: U.T. Delfiaweg Hoogkerk
Direct opslaan in uw agenda

Beste Mevrouw, Mijnheer,

Het is ons een groot genoegen U te mogen uitnodigen voor de feestelijke opening – open dag – van de  Historische Haven Hoogkerk op zaterdag 23 april 2022. U.T. Delfiaweg Hoogkerk / Groningen.

Open vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur,

Aan de wal is een gratis koffie en thee en taart stand ingericht met een geimproviseerd terrasje.

Er zijn twee gratis rondvaart bootjes met schipper aanwezig om een rondje langs de schepen te maken in de haven en onder voorbehoud liggen er een viertal waterfietsen klaar om zelf een rondje te maken.

 

Vanaf de Emma (1922), het varend erfgoed van het Noordelijk Scheepvaart Museum, zal rond 15.30 uur  de wijkwethouder Berndt Benjamins de opening verrichten. De EMMA (1922)  vaart  langs de aldaar afgemeerde schepen. Alle scheepshoorns blazen de haven dan officieel open.

Daarna is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te praten aan  boord van het scoutingschip de JACOBA 2 (1913)

Wij heten u van harte welkom om te komen zien hoe mooi het geworden is en om wat varend erfgoed aan een stad kan toevoegen.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de stichting,

martijnschuitemaker@gmail.com , voorzitter. 0628355023

Jogchem de Jonge, Penningmeester.

 

 

Historische haven Hoogkerk 

De Historische Haven Hoogkerk in het ruim 450 jaar geleden gegraven Hoendiep is een burgerinitiatief dat is gestart door Martijn Schuitemaker en in samenwerking met de Wijkraad Hoogkerk, de Gemeente Groningen en het stichtingsbestuur is gerealiseerd.

De haven telt 8 ligplaatsen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om hier originele, gerestaureerde schepen bewoond door hun eigenaar een ligplaats konden krijgen. Met dit erfgoed zou Hoogkerk weer een beetje van zijn rijke nautisch industrieel erfgoed van de periode 1850-1950 terugkrijgen. Rond 100 jaar geleden was het file varen in het Hoendiep om alle fabrieken te bevoorraden en was het Hoendiep de drukst bevaren vaarweg van Nederland!

De haven zal beschikbaar zijn voor tijdelijk verblijf (3 tot maximaal 6 maanden) voor schepen met een historische uitstraling. De stichting Schepencarroussel biedt de ligplaatsen sinds enkele maanden aan als zogenaamde Carrousselhaven aan haar leden. Daar wordt al druk gebruik van gemaakt. Ook zal scoutinggroep “de Chauken” haar clubschip afmeren in de haven.

 

Museumschip De Gouwzee

De stichting Historische Haven Hoogkerk wil in de toekomst de uitstraling van de haven versterken door in de haven permanent een museumschip af te meren. Daarvoor heeft de stichting de beschikking over de Gouwzee (1901), een zeegaande tjalk van 23 meter – zie You Tube –   De romp van het schip is technisch in zeer goede staat, maar ziet er nu nog haveloos uit.

Activiteiten overzicht
madiwodovrzazo