'Stad houdt stand'

  • 23 april 2022 10:00 tot 17:00
  • locatie: Groninger Museum
Direct opslaan in uw agenda

'Stad houdt stand'

Welkom bij de tentoonstelling 'Stad houdt stand'! Op zaterdag 23 april openen we Stad houdt stand – 350 jaar Groningens Ontzet, over het jaar 1672 en de belegering van Groningen. Een tentoonstelling met verhalen over de rampspoed en de strijd in dat rampjaar, maar ook over de viering van het ontzet in de jaren daarna. Er zijn kanonnen te zien, een grote maquette van de belegering van de stad en de tentoonstelling eindigt met een filmcollage over de jaarlijks kermis met paardenspul en vuurwerk op 28 augustus.

Jij kunt bij de openingsdag op zaterdag 23 april aanwezig zijn Tijdens deze dag zijn ook alle andere tentoonstellingen geopend, dus neem bijvoorbeeld een kijkje bij JR: Chronicles, Megalith, Zwart in Groningen of Graffiti uit New York. Bestel je gratis kaartje via groningermuseum.nl/tickets en kies één van de tijdsloten op zaterdag 23 april. De link: https://www.groningermuseum.nl/tickets?utm_medium=email

BESTEL TICKETS

Programma Er zijn tal van events om de opening te vieren. Je bent van harte welkom. - Korte introducties op Stad houdt stand door conservator Egge Knol - De maquette van de belegering toegelicht door leden van spellenvereniging Rabenhaupt - Clash presents #RESISTANCE: met de performance AFAR by X_YUSSUF_BOSS en de #RESISTANCE hangout met Dj's & spoken word door Clash & Noordstaat - Optredens van het Prins Claus Conservatorium - Open atelier: Maak een spotprent van nu - Instaprondleidingen Alle events zijn gratis, reserveren is niet mogelijk. Kijk voor de tijden en aanvullende informatie op de website: https://www.groningermuseum.nl/bezoek/activiteiten/opening-stad-houdt-stand?utm_medium=email

Waarom was het ontzet van de Groningers in het rampjaar 1672 nou zo bijzonder? In dat jaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Frankrijk en Engeland. En ook de Duitse vorstendommen hadden het op Nederland gemunt: de bisschop van Münster bombardeerde de stad Groningen wekenlang. Groningen bood weerstand door een eensgezinde bevolking en een vastberaden bestuur en zij hield stand! Op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad Groningen bleek een keerpunt in het rampjaar.

Activiteiten overzicht
madiwodovrzazo