Jaarlijkse Open Monumentendag

  • 10 september 2022 10:00 t/m 11 september 2022 17:00
  • locatie: Divers
Direct opslaan in uw agenda

Maar liefst 65 monumenten openen hun deuren tijdens Open Monumentendag met thema duurzaamheid

In het weekend van 10 en 11 september is het weer tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Tijdens dit weekend openen maar liefst 65 monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek. Met het oog op het thema “Duurzaamheid” staan dit jaar panden centraal die op een duurzame manier beheerd of gerestaureerd zijn, zoals het Stadhuis op de Grote Markt, maar ook monumenten die voor een duurzaam doel gebruikt worden of werden, zoals de Langelandster poldermolen in Garmerwolde. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd die in het teken staan van duurzaamheid.

Monumenten en duurzaamheid

 Het verduurzamen van monumenten wordt vaak als een lastige opgave gezien. Want hoe maak je monumenten circulair, zodat de materialen die je gebruikt om te verduurzamen ooit hergebruikt kunnen worden? Hoe behoud je de cultuurhistorische waarde, terwijl het monument wel energiezuiniger wordt? En hoe breng je bijvoorbeeld zonnepanelen aan op een pand zonder afbreuk te doen aan het historisch stads- of dorpsbeeld? Maak tijdens de Open Monumentendag kennis met succesvol verduurzaamde monumenten of monumenten waarvan de verduurzamingsslag minder vlotjes verloopt: beide opties kunnen als leermoment gebruikt worden voor het toekomstbestendig maken van ons monumentaal verleden.

Het programma

Naast dat er monumenten te bezoeken zijn, worden er ook dit jaar weer de nodige activiteiten georganiseerd. Volg de speciaal voor de Open Monumentendag ontworpen Geocache-route Expeditie Groen, neem deel aan de wandeling Stadsgas tot gasloos van de Groninger Archieven of bezoek de mini-tentoonstelling Ecolobio over het verleden, heden en de toekomst van duurzaamheid in het Stadhuis. In het Stadhuis zal op de zaterdag een specialist van de gemeente aanwezig zijn die vragen kan beantwoorden van monumenteneigenaren met een verduurzamingswens.

Ook op de zondag is er van alles te doen. Geef je bijvoorbeeld op voor een begeleide wandeling door het Quintusbos in Haren of neem een kijkje bij het optreden van het Noordelijk Vocaal Ensemble in de Kloosterkerk van Ten Boer Het hele programma vind je op: www.openmonumentendag.nl/groningen. Let op: voor sommige activiteiten moet gereserveerd worden.

Voor vragen over het programma of het thema van dit jaar kun je op zaterdag 10 september tussen 10 en 17.00 uur terecht bij het informatiepunt in het Stadhuis.