Webinar voor raadsleden over groen en gezondheid

  • 06 juni 2024 16:00 tot 17:00
  • locatie: online
Direct opslaan in uw agenda

Klik hier om de uitnodiging online te bekijken

Voor gemeenteraadsleden die aandacht hebben voor groen en gezondheid wordt op donderdag 6 juni een interactief webinar gehouden, georganiseerd door de Alliantie Groene Leefomgeving. Het webinar begint die dag om 16.00 uur en duurt een uur. 

Aan het webinar doen vooraanstaande sprekers mee die vanuit hun discipline de deelnemers informeren over het belang van een groene omgeving en hoe dat in te richten. Moderator is Mirjam Weisscher van Velt, vereniging voor ecologisch leven en tuinieren.

Relatie groen en gezondheid in de openbare ruimte
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er een relatie is tussen een groene leefomgeving (met bomen, planten en struiken) en gezondheid. Tijd doorbrengen in het groen of alleen al groen zien, werkt ontspannend en rustgevend en vermindert stress. Groen in de openbare ruimte vermindert luchtverontreiniging door het opvangen van stofdeeltjes en andere schadelijke stoffen, en beperkt in de zomer de hitte. 
Een groene leefomgeving kan leiden tot vaker naar buiten gaan, meer bewegen (fietsen, wandelen, spelen) en contacten hebben. Groene openbare ruimtes kunnen dienen als ontmoetingsplekken (eventueel met bankjes) en sociale interactie bevorderen. De inrichting van de openbare ruimte is in dat verband van groot belang.

Sprekers
Senior onderzoeker Jolanda Maas van de Vrije Universiteit Amsterdam belicht de wetenschappelijke relatie tussen groen en gezondheid. Zij deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat er een relatie bestaat. Mensen die in een groene omgeving wonen, komen minder vaak bij hun huisarts, volgens Maas.

Joop Spijker van Wageningen University & Research is onderzoeker beheer bos, natuur en stedelijk groen en onderzoekcoördinator groen en gezondheid. Hij gaat het hebben over de financiering van een groene omgeving als het gaat om aanleg en beheer en over het dragen van de kosten.

Dani Korai van IVN Natuureducatie vertelt aan de hand van een casus over Gezonde Buurten, een buurt waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar men kan bewegen en tot rust komen. Er zijn inmiddels meer dan dertig Gezonde Buurten in Nederland. 

Alle sprekers hebben 10 minuten spreektijd met aansluitend 5 minuten om vragen van deelnemers te beantwoorden. De resterende 15 minuten zijn bedoeld om overige vragen te stellen.

 

Praktische zaken
Webinar: Groen en gezondheid
Datum: donderdag 6 juni 2024
Tijd: 16.00 tot 17.00 uur