Uitnodiging opening expositie Aktua Forma

  • 09 juni 2024 16:00 tot 17:00
  • locatie: Nieuwstad 10
Direct opslaan in uw agenda

Persbericht Galerie Forma Aktua

Juni 2024

Hallo raadsleden en wethouders,

Met plezier sturen we u vanuit de Galerie de onderstaande info toe. We hopen dat u aandacht wilt schenken aan de prachtige expositie van 3 exposanten. En zoals altijd van harte welkom om een kijkje te nemen en te genieten! De opening is op 9 juni om 16.00 uur.

 

 

Met vriendelijke groet, 

 

Trude van den Berg / Galerie Forma Aktua

 

 

Expositie 'Fantasy' van Grietje Nieuwhof, Eza Weijer en Simon Sänger.

 

Grietje Nieuwhof: De Dodo als verbinding tussen hemel en aarde

Grietje Nieuwhof (Waskemeer, 1958) is sinds 1990 handvormend keramiste/beeldend kunstenaar. Ze volgde een korte periode keramieklessen en vond zo haar passie voor keramiek. Inmiddels heeft ze ruime ervaring met de disciplines boetseren, diverse stooktechnieken, brons en schilderen. Haar objecten zijn zeer gevarieerd qua verschijningsvormen. Vanuit een groot creatief gevoel groeien in haar atelier de kunstwerken op natuurlijke wijze, soms met hergebruikt materiaal. Grietje heeft een grote passie voor Dodo-achtige vogels en in haar werk komt het verleden sterk tot leven. Haar uitingen zijn fantasierijk en zijn zeker niet alledaags.

Ze gebruikt een eigen beeldtaal; je zou ook kunnen zeggen dat ze put uit haar eigen innerlijke weten en het collectieve bewustzijn van de mensheid. Deze stijl is inmiddels technisch perfect te noemen. Vanuit de holle ronde vorm is Grietje in staat het dierenrijk en andere wezens te verbeelden. Ze startte met het thema vogels om dit vervolgens nooit meer los te laten. Zo ontstond de passie voor de prehistorische vogel: de Dodo Je zou de dodo kunnen zien als een metafoor voor de mens, die met zijn aardse lijf gekluisterd is aan het aardse leven. De vogel wordt gezien als de verbinding tussen hemel en aarde.


Eza Weijer: Mijn werk ontstaat uit mijn droombeelden

Eza Weijer (Veendam, 1981) had als kind al een rijke fantasie, tekende veel en schreef verhaaltjes. Ze bleef tekenen om haar eigen verbeelding en dromen vorm te geven. Daarna wilde ze naar de Kunstacademie, maar studeerde af in International Business in Leeds (Engeland).Zowel de studierichting als het bedrijfsleven pasten niet bij haar, waarna ze is gaan werken met kinderen. Daarmee kwam de inspiratie voor schilderen, tekenen en schrijven weer terug, waarna naast haar vrije werk ook het prentenboek 'Vogeltje en Walvis' is ontstaan. Inmiddels denkt Eza dat het juist goed was dat ze geen academie heeft gedaan. Hierdoor kan ze onbevangen werken, zonder vaste kaders en leidraad voor hoe het moet. Dit geeft haar een groot gevoel van vrijheid. De personages, landschappen en decors die ze schildert komen voort uit een spontane verbeelding die ze niet stuurt. Vanuit een (droom) beeld, gevoel, sfeer of vorm begint ze met het maken van een schets, waarna ze tijdens het uitwerken de details toevoegt. Het werk ontstaat vervolgens uit zichzelf, spontaan. In haar werk gebruikt ze acrylverf als hoofdmateriaal, ook wel in combinatie met vetkrijt, kleurpotlood, snippertjes papier en tekeninkt.


Simon Sänger: Ik mix fantasie met surrealisme

Simon Sänger (Bremen, 1999) studeerde sinds 2019 aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij onder meer het Project The Great Cuckoo organiseerde. Zijn Bachelor in Illustratie Design sloot hij af in 2023. Simon werkt bij voorkeur met acryl-en olieverf in prachtige tinten. Hij tekent en schildert vanuit een mix van fantasie en surrealisme, waarin hij ons als kijker meeneemt in de wonderlijke wereld van fantasievolle en veelal kleurrijke dieren en monstertjes. Deze fijn geschilderde beeltenissen prikkelen ieders fantasie en maken je nieuwsgierig naar deze zo andere en spannende wereld.

Exposities Simon

-       2020 Kunst is mijn natuur                    Meerstad/Groningen

-       2021  Galerie Wiek                               Bad Nieuweschans

-       2023  Kunstschuur                                Jemgum (Duitsland)

-       2023  Toekomst Graduation Show          Scheemda

 

 Info expositie:

  • Periode              Van 05-06 t/m 07-07-2024

 

  • Opening expositie

Zo. 09-06-2024 om 16.00 uur

                                                               

  •  Ontmoeting met de exposanten

Zo. 23-062024 van 14.00 tot 16.00 uur

                                                    

  • Openingstijden        

 Wo t/m zo. van 13.00 tot 17.00 uur

 

  • Entree gratis

 

Galerie Forma Aktua

 

Nieuwstad 10 9711 JP Groningen

Telefoon 050 313 3342

Email:  info@forma-aktua.nl

Website:  www.forma.aktua.nl