Uitnodiging inloop-spoorcafé: Verkeersonderzoek Stationsgebied Noordzijde

  • 25 juni 2024 16:00 tot 19:00
  • locatie: Informatiecentrum Stationsgebied aan de Zaanstraat
Direct opslaan in uw agenda

Geachte lezer,

 Op dinsdag 25 juni 2025 organiseert de gemeente een inloop-spoorcafé over de uitkomsten van het verkeersonderzoek naar de gevolgen van het weren van doorgaand verkeer op de Stationsweg. Bent u nieuwsgierig naar de toekomst van deze entree en wilt u graag met ons in gesprek hierover? Loop dan op 25 juni bij ons binnen tussen 16.00 en 19.00 uur in het Informatiecentrum Stationsgebied aan de Zaanstraat. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

 De komende 10 tot 15 jaar staat er veel te gebeuren in het Stationsgebied! De gemeente wil het gebied veranderen in een aantrekkelijk en sprankelend stadsdeel met een nieuwe, uitnodigende en groene entree van de stad. Een gebied waar mensen graag verblijven en waar voetgangers en fietsers voorop staan.

 Stationsweg barrière tussen Binnenstad en Stationsgebied

Op dit moment is de Stationsweg voor voetgangers een barrière tussen de Binnenstad en het Stationsgebied. Deze barrière kan worden opgeheven door het weren van doorgaand verkeer op deze weg, met een zogenaamde ‘knip’ in de weg. Het verkeer kan dan nog wel van elke kant bij het station komen, maar kan niet meer doorrijden. Zo ontstaat er ruimte voor een doorgaande verblijfs- en voetgangerszone vanaf het station over de Werkmanbrug naar de Binnenstad.

 Verkeersonderzoek

De afgelopen periode is een verkeersonderzoek uitgevoerd om uit te zoeken wat de gevolgen van de knip zijn en of dit wel mogelijk is. Conclusie is dat het weren van doorgaand autoverkeer op de Stationsweg kan. Wel is het nodig om een verkeerscirculatieplan uit te werken voor het gebied tussen het Zuiderdiep, de Zuidelijke Ringweg, de Oosterweg en de Paterswoldseweg. Met minder verkeer kan het gebied ook anders worden ingericht, met meer aandacht voor verblijven en ontmoeten. Lees in de bijlage de samenvatting van het onderzoek.

 

Testperiode in 2025

Van 17 mei 2025 tot 7 juli 2025 rijden er geen treinen van en naar station Groningen door het werk aan de sporen en station. Deze periode gaan we gebruiken als testperiode voor het afsluiten van de Stationsweg. Zo kunnen we testen of het verkeerscirculatieplan goed werkt.

 

Meer informatie en op de hoogte blijven

Kijk voor meer informatie over de ontwikkelingen in het Stationsgebied op Stationsgebied | Gemeente Groningen. Mocht u geen informatie meer via de mail toegezonden willen krijgen, reageer dan op deze mail dat u zich uit wilt schrijven van de interesselijst.

 

Met vriendelijke groet,

 

Arnoud Damen

Projectsecretaris

 

06 – 27901978

arnoud.damen@groningen.nl

 

 

Stadsontwikkeling (Ruimtelijke Ontwikkeling en Uitvoering)

Gedempte Zuiderdiep 98

9711 HL Groningen