Cursus brengt gemeentepolitiek dichter bij inwoners

Gepubliceerd op: 16 juni 2021 15:05

cursus politiek actief amrut sijbolts
"De gemeentepolitiek is voor mij een heel stuk dichterbij gekomen. De gemeentepolitiek is veel meer benaderbaar dan ik had verwacht." Dat zei 1 van deelnemers van de cursus 'Politiek Actief voor de Gemeente'.

Dinsdag 15 juni was de laatste cursusdag van de 3e editie van deze cursus. De cursus is bedoeld voor Groningers die misschien wel de politiek in willen maar zich eerst nog wat willen oriƫnteren.

Deze editie was in verband met corona geheel digitaal. In het bijzonder waren inwoners met een visuele, auditieve of andere lichamelijke handicaps uitgenodigd om zich aan te melden. En dat heeft tot een zeer divers gezelschap geleid met onder anderen een dove deelnemer, een blinde deelnemer en cursisten die slecht kunnen zien en/of horen. Per avond deden er 2 gebarentolken en 2 schrijftolken mee ter ondersteuning.

Debattraining

Tijdens de cursus kwamen thema's aan de orde als de taken van de gemeente en de gemeenteraad, de gemeentefinanciƫn en invloed uitoefenen op beleid en besluitvorming. Onderdeel was ook een debattraining. Verschillende raadsleden onder wie raadsnestor Amrut Sijbolts (bovenste foto) hebben meegewerkt. Ook wethouder Inge Jongman ging met de deelnemers in gesprek.

Omdat het volledig online was, konden er niet meer dan ongeveer 25 inwoners meedoen. De belangstelling was veel groter zodat er een wachtlijst was.

Ambitie

Verschillende deelnemers hebben aangegeven ook echt de politiek in te willen en de ambitie te hebben raadslid te willen zijn. Anderen zijn al betrokken bij bijvoorbeeld belangenorganisaties.

De cursus is in samenwerking met ProDemos, het Huis voor Democratie en Rechtsstaat, gegeven. Cursusleider was Liesbeth Tettero. De ervaring van ProDemos is dat grofweg een derde van de cursisten van 'Politiek Actief voor de Gemeente' de weg vindt naar een verkiezingslijst van een politieke partij.

foto politiek actief cursusboek