Face to face is leuker, maar online kan met corona ook

Gepubliceerd op: 30 oktober 2020 14:10

foto praat met de raad
Ook in coronatijd wil de Groningse gemeenteraad in gesprek blijven met de Groningers. Daarom hield de raad op donderdag 29 oktober de digitale inwonersraadpleging 'Praat met de Raad'.

Zestien raadsleden en vertegenwoordigers van raadsfracties gingen online in gesprek met inwoners over wat zij belangrijk vinden voor Groningen. Over wat goed gaat en wat beter moet. Verdeeld over drie groepjes gingen de gesprekken over de thema's werk en inkomen, verkeer, groen en afval en wonen.

Eén miljard euro

Directe aanleiding voor 'Praat met de Raad' is het debat over de gemeentebegroting 2021. Dat is op woensdag 11 november. Dan besluit de raad over de besteding van meer dan één miljard euro. Maar voor het zover is, wilde de raad graag eerst met de Groningers in gesprek.

Kluts kwijt

Verschillende onderwerpen kwamen voorbij: onder meer armoede, schuldenproblematiek, de Noorderhaven, vergroening van de eigen straat, de krapte op de huizenmarkt voor starters en ervaringen met de gemeente. "Ik raak de kluts kwijt in de ambtenarij", vertelde één van de inwoners. In het begin van de online sessie met inwoners legde wethouder Paul de Rook uit hoe de gemeentebegroting is samengesteld.

Blij mee

De opbrengst van de gesprekken kunnen de 12 politieke partijen in de gemeenteraad gebruiken voor het debat over de gemeentebegroting 2021 op 11 november. "Ik heb veel leuke initiatieven gehoord en veel opgeschreven", aldus Mirjam Wijnja, fractievoorzitter van GroenLinks en met CDA-fractievoorzitter René Bolle initiatiefnemer van 'Praat met de Raad'. "Ik ben hier blij mee."

Nood breekt wet

Bolle: "Ik vond het leuk en hoop dat we het vaker doen." Wim Koks, SP-raadslid en – naast Koosje van Doesen (D66) en Ietje Jacobs (VVD) - één van de gespreksleiders: "Face to face is leuker, maar nood breekt wet. We hebben met Praat met de Raad een aardige vorm gevonden om ook in deze tijd in gesprek te zijn"

Verslagen gesprekken

Verslag deelsessie Werk & In komen