Gemeenteraad wil gratis tampons en maandverband

Gepubliceerd op: 06 juli 2022 20:07

Menstruatieproducten

In openbare gemeentelijke gebouwen moeten menstruatie-producten als tampons, maandverband en inlegkruisjes gratis te krijgen zijn. Dat wil de gemeenteraad.

De raad heeft het college van B&W tijdens de raadsvergadering van woensdag 6 juli gevraagd met een plan te komen waarmee menstruatie-armoede in Groningen moet verdwijnen. In de tussentijd moet de gemeente het mogelijk maken dat raadsleden gemeentelijke openbare ruimten voorzien van gratis menstruatie-producten.

Nieuw stadhuis

Initiatiefnemer Els van der Weele (PvdA) zei dat zij de bevoorrading van het nieuwe stadhuis voor haar rekening neemt. Ook andere raadsleden en fracties noemden locaties die zij gaan verzorgen zoals het Forum Groningen en de bibliotheek van Ten Boer.

Bijna alle fracties in de raad dienden de motie in voor de aanpak van menstruatie-armoede in nadat eerder het Comité Vrouwenstrijd dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad had gezet. Volgens de indieners heeft 1 op de 10 meisjes en vrouwen ("mensen met een baarmoeder", zoals het in de motie staat) soms geen geld voor menstruatieproducten. "Een tekort aan menstruatie-producten kan leiden tot verminderde hygiëne, maar ook tot infecties en verzuim van school en werk als deze producten niet gebruikt kunnen worden of niet tijdig kunnen worden vervangen."

Goede voorbeeld

Groningen zou volgens de raad het voorbeeld van Rotterdam moeten volgen. Daar is besloten gratis tampons, maandverband en inlegkruisjes beschikbaar te stellen voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeentelijke organisatie zou ook zelf het goede voorbeeld moeten geven door deze producten gratis beschikbaar te stellen voor de ambtenaren, vindt de gemeenteraad.

"Geen toegang hebben tot menstruatie-producten dragen negatief bij aan het gevoel van eigenwaarde, emancipatie en een gezonde algemene ontwikkeling", aldus de indieners. "Het anno 2022 onacceptabel is dat dit probleem nog bestaat in onze gemeente." De gemeente komt in het najaar met een voorstel om menstruatie-armoede aan te pakken, zei wethouder Eelco Eikenaar (SP) in een reactie op de motie.

Initiatiefvoorstel

Verder stemde de raad in met een initiatiefvoorstel vanuit de raad om de komende 25 jaar 2500 extra woningen te bouwen, sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Dat komt neer op 100 extra huizen per jaar erbij. Kosten: zo'n 100 miljoen euro, te betalen uit de meeropbrengsten van de OZB, de onroerende zaakbelasting.
De oprichting van een publiek woonbedrijf en de invoering van erfpacht zou dat mogelijk moeten maken. De raad heeft het college van B&W opdracht gegeven met een plan te komen om met deze middelen tot de gewenste extra 2500 woningen te komen.

Wooncrisis

Het initiatiefvoorstel is ingediend door 5 fracties onder aanvoering van PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff. De indieners noemen hun plan een "vergaand voorstel" dat is bedoeld om in Groningen de wooncrisis te bestrijden. "Erfpacht en een publiek woonbedrijf, dat is niet nieuw", aldus Bushoff. "Deze middelen hebben gewerkt om de woningmarkt betaalbaar te maken. We willen de richting uit naar meer publieke regie."

Vanuit de oppositie kwam kritiek. Het voorstel zou te veel "losse eindjes" kennen. De oppositie heeft ook twijfels over de financiële onderbouwing. De meerderheid van de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP met Partij voor het Noorden stemden voor het initiatiefvoorstel. "We gaan dit uitwerken en dat gaat tijd kosten", reageerde wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA). "Dit gaat ergens over." Hij komt er eind dit jaar op terug.

foto installatie wethouder Kirsten de Wrede
Installatie wethouder Kirsten de Wrede als wethouder in het nieuwe college van B&W Groningen.

Installatie wethouder

In deze vergadering werd Kirsten de Wrede geïnstalleerd als wethouder voor de Partij voor de Dieren in het nieuwe college van B&W. De overige wethouders waren in de vorige raadsvergadering al geïnstalleerd; De Wrede toen niet vanwege corona. Haar plaats in de raad is ingevuld door Partij voor het Noorden-raadslid Bart Hekkema.

Kijk voor meer besluiten - wie wat heeft gestemd - van de gemeenteraad tijdens de vergadering op woensdag 6 juli de agenda van deze vergadering

Raadsvergadering 6 juli terugkijken