Raad bespreekt plannen veiligheid 'Folkingestraat'

Gepubliceerd op: 08 januari 2025 21:01

foto Gele Loper
De Gele Loper, het gebied tussen het Hoofdstation en de Vismarkt, één van de meest gebruikte toegangspoorten van de binnenstad.

"De grens van wat acceptabel is, is inmiddels overschreden." Dat zegt het college van B&W over het gebied rond de Folkingestraat, ook wel de 'Gele Loper' genoemd. Dit gebied tussen het Hoofdstation en de Vismarkt wordt beheerst door criminaliteit, intimidatie en geweld, vooral 's avonds en 's nachts. De gemeenteraad bespreekt woensdag 15 januari de plannen van B&W om onder meer met cameratoezicht de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren.

Agenda Politieke Woensdag 15 januari>>

Volgens het college zijn er in het gebied van de Gele Loper situaties van mishandeling tot openlijk drugs dealen en incidenten die een grote impact hebben op het veiligheidsgevoel van inwoners, bezoekers, ondernemers en hun werknemers. B&W willen "liever gisteren dan vandaag" de veiligheid en leefbaarheid verbeteren. Maar, zegt het college ook: "Een eenvoudige, snelle oplossing die het probleem blijvend oplost, is er niet."

Criminaliteit

Het college kiest voor een "integrale aanpak" om de hardnekkige en complexe problematiek in de Gele Loper duurzaam aan te pakken. "Het is daarbij voor ons helder dat preventie het fundament is van veiligheid." En dan gaat het onder meer om zorg en hulp aan dak- en thuislozen, mensen met onbegrepen gedrag, jongeren die het risico lopen op een leven in de criminaliteit en slachtoffers van geweld tegen vrouwen en ongewenste omgangsvormen.

Repressieve maatregelen

Maar met alleen preventieve maatregelen kom je er niet meer, maakt het college duidelijk. Zorg is bij de doelgroepen in veel gevallen "een gepasseerd station. Zij accepteren geen zorg en hebben daarom een extra zetje nodig." Het college wil daarom ook repressieve maatregelen.

Zo gaan politie en en boa's meer handhaven. Er komen bijvoorbeeld twee 'wijkboa's' speciaal voor de Gele Loper die dit gebied 'adopteren' en tot 22.00 uur actief zijn. Verder wil de gemeente met het verbeteren van de openbare ruimte en stedelijke vernieuwing de veiligheid en leefbaarheid in de buurt verbeteren.

Cameratoezicht

Een concreet plan is ook cameratoezicht in de Gele Loper. Dat is er sinds 2023 niet meer. Het college stelt vast dat omwonenden en ondernemers hebben aangegeven zich sindsdien onveiliger te voelen, zij willen de camera's terug. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor weer camera's op te hangen in de Folkingestraat en Nieuwstad. Die moeten ervoor zorgen dat politie en boa's sneller kunnen ingrijpen en omwonenden en ondernemers zich veiliger voelen. De gemeenteraad bespeekt 15 januari de Gele Loper-plannen en stemt op 29 januari over het voorstel voor cameratoezicht in de Folkingestraat en Nieuwstad.

Voorstellen Gele Loper>>