Overhandiging bidbook aan raadslid Jahir Scoop.
Ook inwoners of organisaties kunnen onderwerpen op de agenda van de Politieke Woensdag van de gemeenteraad krijgen. Met 50 handtekeningen kun je al naar de raad stappen voor een zogeheten Burgeragendering. Dat heeft Stuurgroep 'Behoud IJsbaan Kardinge' (BIJK) ook gedaan. En tijdens hun Burgeragendering op de Politieke Woensdag van 23 oktober overhandigden zij een bidbook over de toekomst van Kardinge aan de raad.
De boodschap aan de raad: "Laat ons niet in ons hemd staan, laat het ijs niet smelten." Het sportcentrum is dringend aan vernieuwing toe, maar is het geld er wel om de ijsbaan te behouden. De Stuurgroep 'Behoud IJsbaan Kardinge' voert actie om de ijsbaan voor het Noorden te behouden. Eerder dit jaar verzamelden ze voor een petitie voor behoud van Kardinge meer dan 15.00 handtekeningen.
Gerard Kemkers
En nu maakte de Stuurgroep - met onder wie ook oud-topschaatser Gerard Kemkers, nu directeur TalentNED - gebruik van de mogelijkheid van de Burgeragendering om nogmaals hun standpunt onder de aandacht te brengen. En om tijdens hun Burgeragendering hun bidbook 'Op glas ijs' te presenteren en aan de raadsleden te overhandigen.
Vertegenwoordigers van schaatsverenigingen in sportkleding op de publieke tribune.
Met een Burgeragendering kunnen inwoners van de gemeente Groningen zelf een onderwerp agenderen voor bespreking met raadsleden op de Politieke Woensdag. Hiervoor zijn minimaal vijftig handtekeningen van inwoners van de gemeente Groningen vereist. De zogeheten agendacommissie van de raad beslist vervolgens of het onderwerp zich ervoor leent om door de raad besproken te worden en wanneer dat plaatsvindt.
Schaatscultuur
Het bidbook van de Stuurgroep 'Behoud IJsbaan Kardinge' biedt een inkijkje in de schaatscultuur op de ijsbaan en schetst een toekomst voor de ijsbaan. En dat hoeft volgens de ijsliefhebbers echt geen 100 miljoen euro te kosten zoals wel wordt genoemd. Het zou volgens het bidbood voor 60 miljoen euro kunnen en dan heb ook nog een extra 30x60 meter baan erbij voor onder meer ijshockey en shorttrack.
Volgens Stuurgroep 'Behoud IJsbaan Kardinge' is Kardinge het hart van de schaatssport in het Noorden, nog meer sinds de ijsbaan in Assen dicht is en ook meer schaatsers uit de kop van Drenthe naar Groningen komen om te schaatsen. "Een nieuwe, duurzame ijsbaan is niet alleen haalbaar, maar ook noodzakelijk om deze rijke schaatstraditie voort te zetten."
CO2-neutraal
Het is volgens BIJK niet meer terecht dat ijsbanen als grote energieverbruikers worden gezien. Uit het bidbook: "Recente ontwikkelingen in Enschede, Leiden en Alkmaar bewijzen het tegendeel: hier worden zeer energiezuinige ijsbanen gebouwd. Dankzij nieuwe innovaties kan een kunstijsbaan zelfs volledig energieneutraal en CO2-neutraal opereren. Dit verlaagt niet alleen de energiekosten, maar ook de exploitatiekosten aanzienlijk."
En wat als de ijsbaan wel verdwijnt, was een vraag vanuit de raad. "Dan verdwijnen de meeste schaatsverenigingen", antwoordde Hein Schepers van de Stuurgroep. "En wat denk je van ijshockeyvereniging Gijs." Een ijsbaan op een andere plek in Groningen wil de stuurgroep niet. "Onze eerste prioriteit is de plek van Kardinge", aldus Piet Manning van de Stuurgroep.
Schaatsclinic
Een besluit over de toekomst van Kardinge is dit jaar nog niet te verwachten. "Daarom zijn jullie nog niet van ons af", zei Manning tegen de aanwezige raadsleden. De gemeenteraad wordt uitgenodigd voor een schaatsclinic met bekende schaatsers. "Deze clinic is voor beginners en gevorderden."
Zie ook het bericht van juni dit jaar: 'Raad krijgt petitie voorbehoud Kardinge'
Hein Schepers van de Stuurgroep Behoud IJsbaan Kardinge presenteert het bidbook aan de raad.