De huisdierensticker van de gemeente Rotterdam voor op de voordeur of de meterkast. Foto: gemeente Rotterdam
De gemeente gaat huisdierenstickers aanbieden. Die kunnen Groningers met honden, katten, vogels en knaagdieren op de voordeur of de meterkast plakken. Dan weten de brandweer en andere hupdiensten dat er dieren in huis zijn. Dat moet de kans groter maken dat huisdieren een brand overleven.
De gemeenteraad heeft woensdag 13 november bij de bespreking van de gemeentebegroting 2025 het college van B&W via een motie gevraagd met een huisdierensticker voor Groningse dierenbezitters aan de gang te gaan. Het initiatief kwam van de Partij voor de Dieren. "We moeten bij brand ook aan onze huisdieren denken", aldus fractievoorzitter Wesley Pechler.
Gratis
De huisdierenstickers moeten gratis op te halen zijn bij de gemeentelijke loketten en wijkposten, zoals ook al in Rotterdam gebeurt. De motie vraagt ook om informatie op de gemeentelijke website over welke veiligheidsmaatregelen je als inwoner kunt nemen voor de eigen veiligheid en die van hun huisdieren. Tien raadsfracties (38 stemmen) stemden voor deze motie 'Laat Fikkie niet fikken', alleen de Stadspartij 100% voor Groningen en de VVD waren tegen.
Buurttaxi's
De huisdierensticker-motie was 1 van meer moties die de raad tijdens de Begrotingsvergadering aannam. Andere moties die werden aangenomen gingen onder meer over:
-het creëren van van avontuurlijke speelplekken tijdens speelfestivals;
-behoud van de Brede Brugklas;
-een gemeentelijk netwerk van vervoer met buurttaxi's;
-en een blijvende lobby voor de komst van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn.
Een overzicht van alle aangenomen moties – èn niet aangenomen moties - is te vinden bij de agenda van deze raadsvergadering
Reclamebelasting
Verder veranderde de raad met het aannemen van een amendement iets aan de reclamebelasting die is ingevoerd om reclame in de openbare ruimte te beperken. Organisaties met culturele, maatschappelijke, charitatieve of ideële doelen hoeven geen reclamebelasting te betalen. Dan hebben we het over buurt- en dorpshuizen, wijk- en buurtcentra, speeltuinverenigingen, basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs en kerken en moskeeën en zorginstellingen.
Samenwerking
Fractievoorzitter Jalt de Haan (CDA) prees de samenwerking tussen oppositie- en coalitiepartijen om voor dit amendement – een initiatief van Student en Stad – een meerderheid te krijgen. Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) had het amendement om aan de reclamebelasting te sleutelen ontraden omdat dat financiële gevolgen heeft.
Bezuinigingen
De raad stemde in met de Begroting voor 2025 die sluitend was en ging om bijna 1,5 miljard euro. Maar wethouder Wijnja waarschuwde – niet voor het eerst – voor de financiële positie van de gemeente de komende jaren. En dan gaat het over het zogeheten ravijnjaar 2026. Vanaf dan krijgen gemeente vele miljoenen euro's minder van het Rijk. "We willen 33 miljoen euro terug', zei de wethouder. "Dat moet gefixed worden anders moeten we hele vervelende dingen gaan doen." En dat kunnen bezuinigingen en lastenverzwaring voor de inwoners zijn.
Deze Begrotingsvergadering was de eerste vergadering die waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld als voorzitter leidde.
Alle raadsvoorstellen, moties en amendementen en alle stemmingen van de raadsvergadering op 13 november zijn te vinden bij de agenda van deze raadsvergadering
De begrotingsraad met waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld voor het eerst als voorzitter in een vergadering van de Groninger gemeenteraad.