Raad wil sloop historische interieurs voorkomen

Gepubliceerd op: 29 januari 2021 13:01

foto historisch interieur
Nadat verontruste inwoners van de Schilderbuurt aan de bel trokken, neemt de Groningse gemeenteraad actie om de sloop van historische interieurs in Groningen te voorkomen. Unaniem stemde de raad tijdens de raadsvergadering van 27 januari voor de motie van GroenLinks, Stadspartij, SP en PvdA om de sloop van historische interieurs in niet -monumentale panden tegen te gaan.

Volgens de indieners van deze motie komt het te vaak voor dat niet-beschermde monumentale interieurs worden gesloopt, onder andere door pandjesbazen voor de ombouw naar kleine zelfstandige appartementen. "Historische interieurs moeten zo min mogelijk in de afvalcontainer belanden", aldus GroenLinks-raadslid Lieke Schoutens.

Glas-in-loodramen

Zij kwam na een brief van verontruste inwoners van de Schildersbuurt in actie. Het gaat bijvoorbeeld om schouwen, versierde plafonds, trapleuningen met houtsnijwerk en glas-in-loodramen. De gemeente kan volgens de huidige regelgeving een omgevingsvergunning met sloopmelding binnen een niet-monumentaal pand niet weigeren, ondanks de aanwezigheid van historische elementen in het interieur.

Stichting Monument en Materiaal

De raad wil nu dat de gemeente bij vergunningsaanvragen om te slopen actief communiceert over de mogelijkheid om historische elementen op te laten halen door Stichting Monument en Materiaal. En de gemeente moet deze stichting helpen als ze door de vraag het werk niet meer aankunnen.

Meer weten over de besluiten van de raad op 27 januari 2021?

Raadsvergadering 27 januari terugkijken

foto: edskes.com/historisch-interieur