Hoe is het om in een rolstoel de bus te pakken? Of met een scootmobiel boodschappen te doen in de supermarkt? Of zonder te kunnen zien door de Gelkingestraat te lopen? Raadsleden namen woensdag 25 januari deel aan een zogenaamde belevingsexcursie om mee te maken wat het is om met een beperking leven.
Deze belevingsexcursie werd georganiseerd door de Werkgroep Toegankelijk Groningen (WTG), het adviesorgaan van de gemeente Groningen op het gebied van toegankelijkheid. De excursie kreeg een plaats in de Politieke Woensdag van de Groninger gemeenteraad van 25 januari. Raadsleden en ook wethouder Manouska Molema kregen een handicap 'toegewezen' en gingen met de nodige hulpmiddelen onder begeleiding op stap om een opdracht uit te voeren en/of een situatie te beleven.
Blinddoek
De belevingsexcursie besteedde aandacht aan mensen met een fysieke handicap en beperkingen in mobiliteit, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met een psychische handicap. Zo verplaatsten raadsleden zich in rolstoelen of met een blinddoek op in de binnenstad, namen ze als rolstoeler de bus of probeerden ze boodschappen te doen met een caleildoscopische bril op (om iets te laten ervaren wat je tijdens een psychose zou kunnen zien).
Marlieke de Jonge van de Werkgroep Toegankelijk Groningen licht de belevingsexcursie toe: "Wij vinden het belangrijk dat ook nieuwe raadsleden, die belangrijke beslissingen nemen voor inwoners van de Groningen, zich bewust zijn wat het is om een beperking te hebben. Dat het leven dan echt een klus is en je een handicap niet even af of uit kunt zetten en dat het behoorlijk hinderlijk is in het dagelijkse leven."
Sorry
De Jonge: "De belevingsexcursie is een formule die bijdraagt aan beter begrip wat leven met een handicap betekent voor je dagelijks leven. Het gewone, maar dan ingewikkeld, het geploeter om voor elkaar te krijgen waar buitenstaanders niet bij stil staan. Geen botte discriminatie of boze opzet, maar 'sorry, niet aan gedacht'. Het helpt om de onmacht even zelf te voelen."
De Jonge maakte vooraf duidelijk dat de deelnemers zich geen zorgen hoefden te maken. "Geen paniek! De raadsleden liepen geen enkel risico. We hebben het programma lichtgewicht gehouden. Het is geen wedstrijd, niemand hoeft te scoren. Blunderen mag, smokkelen en vals spelen ook. Het valt niet mee 'ineens' gehandicapt te zijn. Wij hebben het vak ook moeten leren."
Werkgroep Toegankelijk Groningen