Werkbezoek raad bij FIXbrigade Paddepoel

Gepubliceerd op: 26 juni 2024 16:06

foto FIXbrigade thuis
De FIXbrigade Paddepoel aan het werk bij mensen thuis om energiebesparende maatregelen te nemen.

Gemeenteraadsleden zijn op de Politieke Woensdag echt niet alleen maar op het stadhuis te vinden. Vaak zijn er dan ook werkbezoeken. Raadsleden gaan dan bij inwoners, organisaties en instellingen langs om te zien wat er speelt, leeft en gebeurt in de gemeente.

Zo bezocht de raad op de Politieke Woensdag van 26 juni de FIXbrigade Paddepoel. Deze organisatie helpt bewoners met gratis energiebesparende maatregelen in huis. De FIXers zijn entreestudenten van het Alfa College die als leerling-fixers onder begeleiding van leermeesters hiermee een opleiding op het gebied van de energietransitie krijgen.

Energierekening

De FIXbrigade is speciaal voor bewoners die zelf niet in staat zijn energiebesparende maatregelen te nemen, die een koop- of huurwoning hebben die slecht geïsoleerd zijn of moeite hebben om hun energierekening te betalen. In de praktijk komen de FIXers vooral bij alleenstaande ouderen. Een energiecoach van de FIXbrigade bekijkt eerst wat er in de huizen aan duurzaamheidsmaatregelen nodig is.

Radiatorfolie

De FIXers dichten kieren rond deuren en ramen met tochtstrips, plaatsen brievenbusborstels, plaatsen radiatorfolie achter radiatoren, zetten CV-ketels op 60 graden, plaatsen zuinige Led-lampen en waterbesparende douchekoppen etc. Met de maatregelen daalt de energierekening met 20 tot 30 procent.

Voor de FIXbrigade werken samen Paddepoel Energiek, WIJS, FIXbrigade Nederland en de gemeente Groningen die de brigade van belang vindt tegen energiearmoede in de wijk. Ook Co-creatie Paddepoel en de Rabobank zijn betrokken.

Wijkpaleis

De Groninger FIXbrigade werkt nu voor Paddepoel en ook wel voor Selwerd. De plannen zijn om vanuit een nieuw te betrekken 'wijkpaleis' in winkelcentrum Paddepoel alle noordelijke wijken van de stad Groningen te bedienen. Daar heeft de FIXbrigade meer energiecoaches, leermeesters en studenten voor nodig.

Meer informatie over de FIXbrigade Paddepoel

foto FIXbrigade fiets
De FIX-fiets van de FIXbrigade waarin de klusspullen zitten.