Uitnodiging Groninger Dorpen - Themabijeenkomst Zorg goed voor de dorpszorg

  • 29 september 2022 19:30 tot 21:00
  • locatie: Boven Pekela, dorpshuis De Riggel, Noorderkolonie 13
Direct opslaan in uw agenda

Geachte raadsleden,

 

Op donderdag 29 september vindt de derde themabijeenkomst in het kader van ADA plaats. Deze keer staan initiatieven op het gebied van de informele dorpszorg centraal. Kortom, zorgzame initiatieven of projecten die vanuit bewoners zijn ontwikkeld.

 

Het ontbreekt hen vaak niet aan goede ideeën en actieve en gemotiveerde vrijwilligers, maar wél aan financieel perspectief voor het voortzetten van hun project op de langere termijn. Veel projecten worstelen hiermee en lukt het niet, of moeizaam, om de financiering op de langere termijn te organiseren. Het programma van deze avond wordt opgebouwd rondom een tweetal wat langerlopende bewonersinitiatieven in de (informele) zorg.

 

Het dorp als ontwikkelaar: zorg goed voor de dorpszorg!

 

Ruim honderdtwintig zorgprojecten telt de site Zorgzamedorpengroningen.nl, opgezet door Groninger Dorpen. Van DorpsZorgCoöperatie Mit Mekoar uit Noordbroek tot de stichting Droomwonen in Opende. Vrijwilligers en professionals bieden dorpsbewoners samen de helpende hand voor wie dat nodig heeft of wil. Zo organiseren ze bijvoorbeeld (ouderen)vervoer, gezamenlijke maaltijden, mantelzorg en complete woonzorghofjes. Maar hoe hou je dergelijke voorzieningen in stand, als de jaren klimmen, met een verouderend vrijwilligersbestand en de structurele financiering een zorg blijft? Misschien door nieuwe activiteiten te ontplooien of nieuwe doelgroepen aan te boren? Op deze avond spreken we met twee langerlopende dorpsinitiatieven en deskundigen over overlevingsstrategieën voor dorpszorg. Zorg goed voor de zorg!

 

Wat: Het dorp als ontwikkelaar: zorg goed voor de dorpszorg!
Wie: betrokkenen en geïnteresseerden uit de hele provincie Groningen
Wanneer: 29 september, 19:30-21:00 uur (inloop vanaf 19.15 uur).
Waar: Boven Pekela, dorpshuis De Riggel, Noorderkolonie 13

 

Graag hier aanmelden voor deze bijeenkomst in de serie ADA-themabijeenkomsten.

Nog even over ADA. De Actieve Dorpen Aanpak (ADA) is een online stappenplan waarmee je initiatieven kunt bedenken, plannen en uitwerken om je dorp te verbeteren, te verfraaien en te versterken. Ondersteund door tal van inspirerende voorbeelden van Groningse dorpsprojecten. De inspirerende voorbeelden op ADA zijn ingedeeld op thema.

Hoe actieve bewoners, ambtenaren en organisaties op die specifieke thema’s de Actieve Dorpen Aanpak in praktijk kunnen brengen, staat centraal op 4 themabijeenkomsten. Met als uiteindelijke doel: hoe krijgen we in samenwerking met elkaar meer voor elkaar voor de leefbaarheid in Groningen? De vier themabijeenkomsten op een rij:

1. Donderdag 2 juni, lees het verslag: Samen bouwen aan je dorp
2. Donderdag 7 juli, lees het verslag: Landschap en energie
3. Donderdag 29 september, 19.30-21.00 uur: Zorg goed voor de dorpszorg!
4. Donderdag 3 november, 19.30-21.00 uur: Dorpsvoorzieningen. Alvast voor in je agenda.

 

Wij hopen op een mooie mix van vertegenwoordigers van overheden, relevante organisaties en dorpsbewoners en -verenigingen voor een vruchtbare discussie en veel nieuwe ideeën en suggesties!

 

Dus graag tot ziens.

 

Met vriendelijke groet,

Team ADA

www.groningerdorpen.nl