Green Fields Subsurface

  • 10 september 2023 13:30 tot 17:00
  • locatie: Kultuureiland, Steendam
Direct opslaan in uw agenda

Beste griffie,

 Bij deze nodig ik de gemeenteraad, en in het speciaal de commissie cultuur, van harte uit voor de expositie S06E01: Green Fields | Subsurface die op zondag 10 september opent bij Kultuureiland in Steendam. Een expositie over de gasbevingen.

Mochten er raadsleden bij de opening willen zijn, horen we dat graag uiterlijk 31 augustus. Dan reserveren we een stoel voor ze in de bus. Deze vertrekt van Groningen om 12:20 links van de museumbrug bij het station. Maar op eigen gelegenheid die kant op gaan kan natuurlijk ook.

Uitnodiging opening 10 september

S06E01: Green Fields | Subsurface

10 september – 7 oktober in Steendam (Kultuureiland)

Wat zijn de overblijfselen van de onlangs gesloten gaswinningslocaties, hoe verloopt het proces van het opruimen, wie is de eigenaar van risico en wat zijn de verhalen die zijn ontstaan met de tijd?

De expositie 'Green Fields | Subsurface' is een mix van installaties met geluid, tekstuele sculpturen en performance die plaatsvindt op het Kultuureiland in Steendam. Gelegen tegenover gaswinningslocatie Siddeburen en boven op het Groninger gasveld, toont de tentoonstelling een dialoog met de ongrijpbare aard van gas als grondstof, en met de aardbevingen veroorzaakt door de decennialange winning van gas.

Gedurende een residentie van een maand onderzochten Alec Mateo, Artun Alaska Arasli en Noa-Marthe Prins regionale uitputting van het gebied door de gaswinning met de nadruk  de taalkundige nuances, veranderende dynamieken van zelfbeschikking en risicoverdeling. Gepositioneerd tussen het moeizame proces van het structureel sluiten van alle Groningse gaswinning locaties en de snel opkomende "groene" energie-industrieën, proberen hun werken de narratieven en klimaateffecten van deze transitie op micro- en macroschaal te laten wankelen.

Programma opening 10 september

12:20 vertrek bus naar Kultuureiland inclusief soundscape door Phantom Wizard (muzikant episode)

13:00 opening + cava

13:10 performance soundtrack door Phantom Wizard

13:30 performance 'GASLIGHT' door Noa-Marthe

15:00 eerste bus terug naar Groningen

17:00 tweede bus terug naar Groningen

Retour tickets voor de bus van Groningen naar Kultuureiland zijn €7,50

Meer informatie over de expositie, bereikbaarheid en de kunstenaars vind je op: www.hetresort.nl/s06e01.html    

Mede mogelijk door: Mondriaan Fonds, Kultuureiland, Peergroup, Frank Fokkens en Stal van ’t Geerland.