Hoe gaat het nieuwe afvalbeleid eruitzien?

Gepubliceerd op: 21 januari 2020 11:01

foto ondergrondse container geleegd
Groningen wil afvalvrij worden. Hoe pak je dat aan? Raadsleden debatteerden woensdag 22 januari over een nieuw afvalinzamelingsysteem.

De eerste commissievergadering van die dag ging helemaal over afval. Hoe gaat het nieuwe afvalbeleid in de grotere nieuwe gemeente eruitzien? oude gemeenteraad van Groningen heeft vanaf 2015 al veel gesproken over het afvalbeleid. De meningen waren verdeeld. Het plan voor de invoering van Diftar, gedifferentieerde tarieven (hoe meer afval, hoe meer betalen), kreeg net geen meerderheid.

Nu, met een nieuwe gemeenteraad in een heringedeelde gemeente, staat het onderwerp weer op de agenda. In de oude gemeente Haren kennen ze Diftar (afgerekend op gewicht), in de oude gemeenten Groningen en Ten Boer vaste afvaltarieven. De nieuwe gemeente Groningen is verplicht één beleid voor alle inwoners te ontwikkelen.

Dumping

Het college van burgemeester en wethouders legde de raad 3 varianten voor het nieuwe afvalbeleid voor. Waaronder Diftar: naast een vastrechttarief ook per keer betalen als je afval in de ondergrondse container gooit of de grijze container bij de weg zet. Hoe beter je scheidt, hoe minder je betaalt. Deze variant levert de beste 'afvalprestatie op', hoewel er wel kans op dumping is.

Bij een andere variant blijf je de afvalstoffenheffing betalen volgens de manier in de oude gemeente Groningen. Alleen komen er meer papier-, glas-, gft- en textielcontainers om afval scheiden makkelijker te maken. Uit een enquête blijkt dat deze variant de voorkeur van de grootste groep inwoners heeft.

Afvaldoelen

In de oude gemeente Haren gaan de inwoners dan meer betalen, net als waarschijnlijk grote huishoudens in de oude gemeente Ten Boer. Met deze variant verbetert de Groningse 'afvalprestatie' wel, alleen niet zo dat de afvaldoelen worden gehaald.

Dan noemt het college nog een variant: het model van de oude gemeente Groningen, maar met de mogelijkheid van een korting achteraf. Inwoners kunnen kiezen of het aantal keren dat ze containers buiten zetten of afval in de container gooien meetelt. Als dat gunstig is ten opzichte van het gemiddelde huishouden, krijgen ze korting op de afvalstoffenheffing.

Deze 3 varianten bespraken de raadsleden. De uitkomt van het debat gebruikt het college om tot een voorstel voor het nieuwe afvalbeleid te komen. Daar beslist de raad in mei van dit jaar over. De SP zei tijdens de vergadering een referendum over het nieuwe afvalbleid te willen.

Deze raadscommissievergadering terugkijken

Barkmolenstraat

's Avonds om 20.00 uur was de tweede commissievergadering. Toen ging het over de opvang van ex-verslaafden in de Barkmolenstraat in de wijk De Meeuwen en de plannen om de werk- en vergaderwijze van de gemeenteraad te veranderen.

Informatie over de raadscommissie van woensdag 22 januari 20.00 uur